Joonatan Rautiola

Joonatan Rautiola

Joonatan Rautiola opiskeli Sibelius-Akatemiassa Pekka Savijoen oppilaana, Pariissa Nicolas Prostin ja Christian Wirthin johdolla sekä ensimmäisenä suomalaisena Claude Delanglen saksofoniluokalla Pariisin konservatoriossa, josta valmistui erinomaisin arvosanoin vuonna 2010. Hän on myös opiskellut yksityisesti legendaarisen oboistin Maurice Bourguen kanssa.

Rautiola on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Düsseldorfer Symfonikerin, Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin, Bruggen kamariorkesterin, Mecklenburgische Staatskapellen sekä useiden pohjoismaisten sotilassoittokuntien solistina. Viime vuosina hän on esiintynyt resitaalein mm. Lontoossa, Dublinissa, Pietarissa, Bangkokissa, Tokiossa sekä New Yorkin Carnegie Hallissa.

Joonatan Rautiola on kantaesittänyt lukuisien säveltäjien teoksia mm. IRCAMissa Pariisissa ja työstänyt Pierre Boulezin saksofoniohjelmistoa säveltäjän itsensä johdolla. Viimevuotisista kantaesityksistä merkittävimpiä ovat olleet saksofonikonsertot Olli Virtaperkolta (TampereRaw, 2016) Guillaume Connessonilta (Strasbourgin filharmonikot, 2015) ja Tapio Tuomelalta (Joensuun kaupunginorkesteri, 2013).

Joonatan Rautiola tuli suomalaisyleisön tietoisuuteen voitettuaan vuonna 2002 Yleisradion Nuorten Solistien kilpailun. Hän on sittemmin voittanut useita kansainvälisiä kilpailuita, kuten Pohjoismaisen Puhallinkilpailun Oslossa ja Slovenian kansainvälisen saksofonikilpailun. Vuonna 2010 hän saavutti Belgiassa klassisen saksofonin suurimman kilpailun, Concours International Adolphe Saxin, neljännen sijan. Häntä ovat tukeneet mm. Mécénat Musical Société Générale, Suomen kulttuurirahasto ja Wihurin rahasto.

Joonatan Rautiola opettaa saksofoninsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Tampereen

musiikkiakatemiassa ja on pitänyt mestarikursseja mm. Tokiossa, Lontoossa, Antwerpenissä, Strasbourgissa ja Riiassa. Hän on Uusinta Ensemblen ja Saksofonikvartetti Aavan jäsen.