Stefan Stanciu

Stefan Stanciu (s.1982) aloitti musiikinopintonsa seitsemänvuotiaana romanialaissyntyisen isänsä Constantin Stanciun johdolla soittimenaan romanian kansallissoitin panhuilu. Kuuden julkaistun sooloalbumin lisäksi Stefan on esiintynyt useissa tv-ohjelmissa. Sadat konsertoinnit sisältävät mm. vierailuja klassisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa ja sinfoniaorkesterien solistina kuten HKO, Tapiola Sinfonietta ja Tallinna RSO. Stefan on esiintynyt ja konsertoinut Suomen lisäksi mm. Ranskassa, Romaniassa, Espanjassa, Itävallassa, Singaporessa ja Hollannissa.

Keväällä 2003 Stefan suoritti ensimmäisenä Suomessa konservatorion pääaineessa vaaditun solistisen C-tutkinnon panhuilussa. Kaksi vuotta myöhemmin hän suoritti Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian pedagogisen linjan opiskelijana panhuilun B-kurssin erinomaisin arvosanoin ja valmistui vuonna 2007 oboen- ja panhuilunsoiton pedagogiksi. 2008 hän valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta, jossa pääaineenaan oli musiikkitiede.

Stefan aloitti 2012 maisteriopinnot Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkiosastolla pääaineenaan panhuilu. Stanciun tavoitteena on saada valmiuksia eri maiden, etenkin Suomen kansanmusiikin ymmärtämiseen ja repertuaariin kartuttamiseen. Stefanin erityiset mielenkiinnon kohteet ovat kansanmusiikin ja elektronisten äänitehosteiden ja -maailmojen yhdistäminen sekä arkaainen musiikki niin panhuilulla kuin erilaisilla vanhoilla kansansoittimilla soitettuna. Joulukuussa 2014 hän valmistui musiikin maisteriksi.
Stanciu toimii vuodesta 2009 oboen- ja englannintorven soittajana Helsingin Poliisisoittokunnassa ja opettaa panhuilunsoittoa Helsingin Konservatoriossa. Hän pitää myös panhuilukursseja niin aloitteleville kuin pidemmälle edenneille panhuiluharrastajille. Samalla Stefan laajentaa omaa
panhuilurepertuaariaan aktiivisesti esiintyvänä taiteilijana.